MAZUREK Z ORZECHAMI I MIGDAŁAMI
Składniki
- 15 dag mąki pszennej,
- 15 dag cukru,
- 15 dag masła,
- 4 jajka,
- garść orzechów arachidowych,
- garść migdałów lub wiórków kokosowych,
- cynamon,
- tłuszcz do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Stop masło i lekko je ostudź. Następnie obierz ze skórki i drobno posiekaj migdały. Trzy jajka utrzyj z cukrem do białości, dodaj stopione masło i posiekane migdały oraz szczyptę cynamonu, a następnie po łyżce dodawaj mąkę. Z przygotowanych składników dokładnie wyrób ciasto, po czym odstaw na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie formę posmaruj tłuszczem i rozciągnij na niej ciasto. Pozostałe jajka lekko ubij i posmaruj nimi ciasto, posyp posiekanymi orzechami i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na pół godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu