You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
MAZUREK Z BAKALIAMI
recipe image MAZUREK Z BAKALIAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 6 jajek,
  • 3 szklanki posiekanych bakalii (daktyle, rodzynki, figi, suszone śliwki, orzechy, migdały),
  • 3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • tłuszcz do nasmarowania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Bakalie wrzuć do alkoholu i odstaw na kwadrans. Następnie utrzyj jajka z cukrem do białości, a potem, ciągle ucierając, dodawaj po 1 łyżce mąkę i na końcu bakalie. Przygotowane ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem formy i upiecz na jasnozłoty kolor w nagrzanym do 180°C piekarniku. W innej wersji białka możesz oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie połącz z masą żółtkową.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.