You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
MAZUREK ORZECHOWY
recipe image MAZUREK ORZECHOWY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • Kruche ciasto:
  • 25 dag masła,
  • 25 dag mąki,
  • 25 dag cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • otarta skórka z 1 cytryny.
  • Masa orzechowa:
  • 25 dag cukru pudru,
  • 25 dag dżemu,
  • 5 białek,
  • 5 sztuk orzechów włoskich,
  • sól.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę posiekaj z zimnym masłem oraz cukrem pudrem, dodaj jajko, żółtko, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli i szybko wyrób ciasto. Potem uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut. Orzechy drobno posiekaj. Następnie białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, później dodaj cukier puder i cukier waniliowy, na koniec dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj. Upieczony spód posmaruj dżemem i przykryj orzechową pianką, a następnie zapiecz w piekarniku. Gotowy mazurek powinien być jasnozłoty.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.