MAZUREK ORZECHOWY
Składniki
- Kruche ciasto:
- 25 dag masła,
- 25 dag mąki,
- 25 dag cukru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- otarta skórka z 1 cytryny.
- Masa orzechowa:
- 25 dag cukru pudru,
- 25 dag dżemu,
- 5 białek,
- 5 sztuk orzechów włoskich,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę posiekaj z zimnym masłem oraz cukrem pudrem, dodaj jajko, żółtko, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli i szybko wyrób ciasto. Potem uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut. Orzechy drobno posiekaj. Następnie białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, później dodaj cukier puder i cukier waniliowy, na koniec dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj. Upieczony spód posmaruj dżemem i przykryj orzechową pianką, a następnie zapiecz w piekarniku. Gotowy mazurek powinien być jasnozłoty.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu