You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
MAZUREK BUDYNIOWY Z HERBATNIKAMI
recipe image MAZUREK BUDYNIOWY Z HERBATNIKAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 40 dag kruchych prostokątnych herbatników,
  • 5 szklanek mleka,
  • 3 opakowania słodzonego budyniu śmietankowego,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 torebki polewy czekoladowej,
  • po 1 łyżce stołowej posiekanych orzechów włoskich, rodzynek i posiekanych moreli,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki masła.
Sposób przygotowania/kroki
Ugotuj budyń z dodatkiem cukru oraz masła, biorąc 2/3 podanej na opakowaniu ilości mleka. Gotuj tak, by nie wytworzyły się grudki, ostudź i dodaj rozdrobnione bakalie. Następnie prostokątną formę wyłóż połową herbatników, a na nie masę i przykryj pozostałymi herbatnikami. Potem przygotuj zalewę i posmaruj nią wierzch mazurka. Tężejącą zalewę posyp płatkami kokosowymi. Możesz również przybrać dowolnymi bakaliami lub owocami. Natomiast masę budyniową możesz zastąpić równie smaczną kakaową masą z kaszy manny: 1 litr mleka, 1 szklanka kaszy manny, 20 dag masła, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki kakao. Mleko zagotuj z masłem oraz cukrem, a następnie po łyżce wsypuj kaszę, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj przesiane kakao i dobrze wymieszaj. Dalej postępuj, jak z masą budyniową.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.