MAZUREK BUDYNIOWY Z HERBATNIKAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 40 dag kruchych prostokątnych herbatników,
- 5 szklanek mleka,
- 3 opakowania słodzonego budyniu śmietankowego,
- 6 łyżek cukru,
- 2 torebki polewy czekoladowej,
- po 1 łyżce stołowej posiekanych orzechów włoskich, rodzynek i posiekanych moreli,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- 3 łyżki masła.
Sposób przygotowania/kroki
Ugotuj budyń z dodatkiem cukru oraz masła, biorąc 2/3 podanej na opakowaniu ilości mleka. Gotuj tak, by nie wytworzyły się grudki, ostudź i dodaj rozdrobnione bakalie. Następnie prostokątną formę wyłóż połową herbatników, a na nie masę i przykryj pozostałymi herbatnikami. Potem przygotuj zalewę i posmaruj nią wierzch mazurka. Tężejącą zalewę posyp płatkami kokosowymi. Możesz również przybrać dowolnymi bakaliami lub owocami. Natomiast masę budyniową możesz zastąpić równie smaczną kakaową masą z kaszy manny: 1 litr mleka, 1 szklanka kaszy manny, 20 dag masła, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki kakao. Mleko zagotuj z masłem oraz cukrem, a następnie po łyżce wsypuj kaszę, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj przesiane kakao i dobrze wymieszaj. Dalej postępuj, jak z masą budyniową.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu