MAZUREK BAKALIOWY
Składniki
- 30 dag mąki krupczatki,
- 25 dag płatków migdałowych,
- 20 dag masła,
- 10 dag miodu,
- 10 dag cukru pudru,
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 5 dag kandyzowanych rodzynek,
- 5 dag suszonych moreli,
- 2 żółtka,
- 1 cytryna,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę posiekaj z zimnym masłem oraz cukrem pudrem, dodaj żółtko, szczyptę soli i szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz, zetrzyj na tarce skórkę i wyciśnij dokładnie sok. Miód zalej kilkoma łyżkami wody, dodaj sok cytrynowy i podgrzewaj na małym ogniu do chwili, gdy powstanie jednolity syrop. Następnie bardzo cienko rozwałkuj ciasto, posmaruj syropem miodowym, posyp migdałami, jeszcze raz posmaruj miodem, posyp posiekaną skórką pomarańczową i startą skórką cytrynową. Przykryj posiekanymi morelami i rodzynkami, skrop resztą miodu i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na około kwadrans.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu