MALINOWO - JABŁKOWY DESER
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- pojemniczek malin,
- 4 duże jabłka,
- pół szklanki bitej słodkiej śmietanki,
- pół kieliszka rumu,
- 3 łyżki cukru pudru,
- garść grubo posiekanych orzechów włoskich,
- cukier waniliowy,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania/kroki
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i skrop je od razu sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Maliny przebierz, opłucz i osusz, po czym posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym, odstaw na kwadrans. Jabłka wymieszaj z malinami, dodaj alkohol i wstaw do lodówki na 10 minut. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i posyp orzechami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu