LWOWSKIE FLAKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 1 kg flaków cielęcych lub wołowych,
- 20 dag kości wołowych,
- 1 cebula,
- 2 łyzki masła,
- pół szklanki kwaśnej śmietany,
- 20 dag kapusty włoskiej,
- 1 łyżka mąki,
- pół łyżki bułki tartej,
- pół łyżki oleju,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka parmezanu,
- ćwierć łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
- ćwierć łyżeczki imbiru,
- listek laurowy,
- szczypta kardamonu mielonego,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Flaki umyj, natrzyj solą, po czym kilkakrotnie opłucz pod ciepłą bieżącą wodą. Następnie zalej zimną wodą, zagotuj, odcedź i powtórz ten cykl jeszcze raz. Za trzecim razem również zalej zimną wodą i tym razem gotuj około trzech do czterech godzin. Tak ugotowane flaki ostudź i pokrój w cienkie paski. Następnie umyj i obierz włoszczyznę, po czym zetrzyj ją na tarce do jarzyn, podsmaż na łyżce masła. Kapustę pokrój w grubsze paski. Kości wraz z włoszczyzną zalej trzema szklankami wody, ugotuj. Potem wyjmij kości, a do wywaru dodaj flaki oraz wszystkie przyprawy. Całość gotuj przez około 1,5 godziny. W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w krążki, podsmaż na oleju i oprósz mąką, po czym dodaj ją do flaków i jeszcze raz zagotuj. Na koniec wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i wlej do garnka zagotowując ją po raz kolejny i mieszając przez cały czas. Na końcu dodaj parmezan, a na patelni roztop resztę masła, posyp tarta bułką i dołącz do flaków zaraz przed podaniem na stół.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu