LODY Z SERKIEM HOMOGENIZOWANYM I OWOCAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 50 dag owoców (truskawki, maliny, poziomki, brzoskwinie),
- 20 dag biszkoptów,
- 20 dag waniliowego serka homogenizowanego,
- 2 galaretki owocowe,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- pół szklanki herbaty z rumem.
Sposób przygotowania/kroki
Rozpuść galaretki w połowie przewidzianej na opakowaniu ilości wody, to jest biorąc dwie zamiast czterech szklanek i ostudź do temperatury pokojowej. Następnie opłucz owoce, usuń szypułki i przetrzyj przez sito. Potem zmiksuj serek z owocami, a następnie nadal ubijając, dodaj powoli tężejące galaretki. Schłodzoną śmietanę ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą serową i dobrze wymieszaj. Tortownicę wyłóż biszkoptami maczanymi w herbacie (nie powinny być zbyt mokre), staraj się wyłożyć ciastkami także brzegi tortownicy. Na biszkopty wyłóż masę truskawkową i przykryj folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekoruj owocami i ewentualnie bitą śmietaną w sprayu.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu