LODY Z MANGO
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie afrykańskie
Słodkości
- 5 dojrzałych owoców mango (obranych i bez pestki),
- 1 szklanka śmietany 36% gęstej,
- pół szklanki mleka skondensowanego,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki cienko otartej skórki cytrynowj,
- pół łyżeczki soli.
- Sos rumowy:
- pół szklanki białego rumu,
- 1 szklanka cukru,
- 1 ananas,
- szklanka soku ananasowego z puszki,
- pistacje do dekoracji.
Sposób przygotowania/kroki
Mango rozgnieć widelcem na gładką masę. Następnie ubij śmietanę i dodaj cukier. Mango wymieszaj ze skórką cytrynową, solą oraz mlekiem i dołącz bitą śmietanę. Całość przełóż do miski i włóż do zamrażarki na 6 godzin, co jakiś czas należy zamieszać. W tym czasie zrób sos rumowy. Cukier wymieszaj z sokiem i podgrzej, by zrobił się syrop. Następnie dodaj rum, wymieszaj i ostudź. Obierz ananasa i pokrój w kostkę, po czym polej sosem i odstaw na kilka godzin. Po 6 godzinach z lodów uformuj łyżką do lodów kulki, wyłóż do kieliszków do wina, posyp ananasami oraz pistacjami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu