KWASZONE GRZYBY
Składniki
- 1 kg zdrowych grzybów,
- 2 cebule,
- 5 dag soli,
- 2 pokruszone listki laurowe,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka zmiażdżonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
Sposób przygotowania/kroki
Świeże grzyby przebierz, opłucz. Następnie włóż na 5 minut do lekko osolonej wrzącej wody i odcedź. Układaj w wyparzonych słojach lub kamionkach, przesypując solą i przyprawami. Przykryj wygotowanym porcelanowym talerzykiem i zabezpiecz jałową gazą. Odstaw na 3 dni w cieple miejsce, po czym umieść w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Jeśli grzyby są mało soczyste i puszczają mało soku, zalej solanką (3 dag soli na 1 litr wody) tak, by grzyby były cały czas przykryte płynem. Jeśli chcesz przechowywać kwaszonkę przez dłuższy czas, możesz zabezpieczyć ją, zalewając warstwą dobrej oliwy.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu