You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
KWASZONE GRZYBY
recipe image KWASZONE GRZYBY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • 1 kg zdrowych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 5 dag soli,
  • 2 pokruszone listki laurowe,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
Sposób przygotowania/kroki
Świeże grzyby przebierz, opłucz. Następnie włóż na 5 minut do lekko osolonej wrzącej wody i odcedź. Układaj w wyparzonych słojach lub kamionkach, przesypując solą i przyprawami. Przykryj wygotowanym porcelanowym talerzykiem i zabezpiecz jałową gazą. Odstaw na 3 dni w cieple miejsce, po czym umieść w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Jeśli grzyby są mało soczyste i puszczają mało soku, zalej solanką (3 dag soli na 1 litr wody) tak, by grzyby były cały czas przykryte płynem. Jeśli chcesz przechowywać kwaszonkę przez dłuższy czas, możesz zabezpieczyć ją, zalewając warstwą dobrej oliwy.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.