You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
KUTIA
recipe image KUTIA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Słodkości
  • 1 szklanka ziaren pszenicy,
  • ćwierć szklanki orzechów włoskich,
  • ćwierć szklanki niebieskiego maku,
  • 60 ml miodu rozpuszczonego w pół szklanki gorącej wody.
Sposób przygotowania/kroki
Nagrzej piekarnik do 120 stopni, na blasze rozsyp pszenicę i susz ją przez godzinę. Po tym czasie ziarna umyj i zalej wodą pozostawiając na całą noc. Następnego dnia zagotuj 2 litry wody ze szczyptą soli i wrzuć do niej ziarna pszenicy. Gotuj je przez około cztery godziny, aż zaczną pękać, a woda gęstnieć. Gdy pszenica będzie się gotować, sparz mak i odsącz go. Następnie zalej go wodą i gotuj przez 5 minut, po czym dwa razy przepuść przez maszynkę i wymieszaj z orzechami, i miodem. Całość wlej do pszenicy, dokładnie wymieszaj i przechowuj w lodówka.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.