KURCZAK W BIAŁYM WINIE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 50 dag mięsa z kurczaka,
- 120 ml białego wina,
- 300 ml bulionu drobiowego,
- 2 szklanki ryżu,
- 1 szklanka groszku mrożonego,
- pół szklanki orzechów,
- pół szklanki migdałów,
- 3 pomidory,
- 2 cebule, 2 ząbki czosnku,
- 5 sztuk chili,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 2 łyżki oleju,
- 1 liść laurowy,
- 2 łyżki posiekanej bazylii,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania/kroki
Pokrój mięso z kurczaka i podsmaż je na oleju. Gdy zbrązowieje dodaj posiekany czosnek z cebulą, chili, liść laurowy, bazylię i wlej wino. Po dwóch minutach smażenia dodaj pomidory pokrojone w kostkę, wlej pół litra wody oraz bulion. Teraz dołącz ryż, posiekane migdały, orzechy oraz selera. Całość gotuj przez 12 minut, aż zmięknie ryż.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu