KURCZAK PO INDYJSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- Sos
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżka wody
- 250 ml śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- Curry
- 4 piersi z kurczaka
- 4 łyżki oleju roślinnego
- kawałek kory cynamonowej
- 6 ziaren kardamonu
- 6 goździków
- ½ łyżeczki nasion gorczycy
- 140 g cebuli
- kawałek świeżego imbiru (mniej więcej 2,5 cm)
- 1 – 3 ostre zielone papryczki chilli
- 1 ząbek czosnku
- nać kolendry, ryż basmati
- sól, pieprz
Sposób przygotowania/kroki
Zmieszać w misce koncentrat pomidorowy i musztardę, dodać kmin, garam masalę, sól, chilli i wodę, wymieszać, dodać śmietanę, sok z cytryny, ponownie wymieszać. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Imbir obrać i pokroić w słupki. Chilli przekroić na pół (można oczyścić z nasion, są one najbardziej pikantne, więc pozbawiając nasion papryczki chilli danie nie będzie aż tak pikantne), pokroić w słupki. Czosnek posiekać lub wycisnąć przez praskę, jednak drobno posiekany czosnek będzie miał więcej aromatu. Filety z kurczaka posolić i popieprzyć. W woku rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać cynamon, rozgniecione nasiona kardamonu i goździki. Po chwili włożyć kurczaka, lekko obsmażyć. Następnie ułożyć w brytfance do zapiekania. Dołożyć przyprawy z patelni. Na tej samej patelni usmażyć na złoty kolor cebulę, imbir i zielone chilli. Tak usmażone warzywa ułożyć na kurczaku. Następnie rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić gorczycę. Po kilku sekundach nasiona zaczną strzelać, wtedy należy dodać czosnek i zamieszać. Następnie należy wlać sos i zamieszać. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie bulgotać, dodać do brytfanki, w której jest już kurczak i cebula. Wstawić brytfankę do piekarnika i piec 25 minut. Podawać z ugotowanym ryżem. Można udekorować listkami kolendry.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu