You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
KURCZAK PO BUŁGARSKU
recipe image KURCZAK PO BUŁGARSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
  • 1 kurczak
  • duży jogurt naturalny
  • 8 ząbków czosnku
  • 2-3 łagodne zielone papryczki
  • cytryna
  • pęczek natki
  • 20 g masła
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania/kroki
Oczyszczoną paprykę pokruj w drobne krążki. Czosnek obrierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Jogurt wymieszaj z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, dodaj sól, pieprz, paprykę i czosnek. Kurczaka nakłuj dość głęboko (udka i mięso na piersi) i zalej sosem jogurtowym. Tak przygotowane mięso pozostaw na noc. Brytfannę podgrzej i wsyp posiekaną natkę. Pozostaw na chwilę, by przeschła. Kurczaka wyjmij z marynaty. Marynatę przelej do brytfanny z natką, zagotuj. Włóż mięso, duś 5 min z każdej strony. Mięso przełóż do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, piecz 40-45 min w temperaturze 250 °C. Na 5 min przed końcem pieczenia wlej sos jogurtowy. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i warzywami.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.