KULKI Z GŁĘBOKIEGO TŁUSZCZU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
- 350 g mąki pszennej i mąka do posypania,
- 100 g miodu,
- 50 g cukru,
- pół kostki drożdży,
- 2 duże łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- conajmniej 1 litr oleju do smażenia i formowania kulek.
Sposób przygotowania/kroki
Wsyp mąkę do miski, zrób wgłębienie i rozkrusz drożdże, a na brzegu wsyp łyżeczkę soli. Na drożdże wlej oliwę oraz 200 ml ciepłej wody. Następnie całość wyrób tak, aby ciasto stało się gładkie. Tak wyrobione ciasto przykryj przeźroczystą folią i odstaw na maksymalnie dwie godziny do wyrośnięcia. Kolejną czynnością jest zrobienie syropu. Wlej do rondelka 375 ml wody i dodaj do niej miód oraz cukier. Wszystko razem gotuj przez około 5 minut, po czym ostudź. Gdy ciasto już wyrośnie musisz wyrobić je jeszcze raz na stolnicy, która posypana będzie mąką. Potem dłonie nasmaruj oliwą i formuj kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Tak uformowane kulki do czasu smażenia powinnaś położyć w chłodnym miejscu. Później rozgrzej olej i smaż je małymi porcjami przez około 5 - 7 minut ze wszystkich stron. Usmażone kulki umieszczaj na ręczniku papierowym, aby obciekł tłuszcz. Zanim wystygną zanurzaj je w zimnym syropie. Na koniec ułóż je na półmisku, skrop syropem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu