You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
KUKURYDZIANE MUFFINKI
recipe image KUKURYDZIANE MUFFINKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Słodkości
Przepis na każdy dzień
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ziaren kukurydzy
  • 250 ml. mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta czerwonej papryki
  • bułka tarta lub kaszka kukurydziana plus olej - do wysypania blaszki
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki parmezanu
Sposób przygotowania/kroki
Formę na muffiny natłuszczamy olejem i wysypujemy bułką tartą lub kaszką kukurydzianą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni C. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, pieprz i suchą paprykę mieszamy razem. W mniejszej miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem oraz oliwą. W mące robimy dołek, wlewamy rozrobione mleko z jajkiem, mieszamy, na końcu dodajemy kukurydzę. Napełniamy przygotowane foremki do 2/3 wysokości i posypujemy je startym parmezanem lub oscypkiem. Pieczemy 20-25 min. Podajemy z masełkiem czosnkowym lub do mięsa z grilla lub do zupy - krem - jak tylko chcemy.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.