KUKURYDZIANE MUFFINKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Słodkości
Przepis na każdy dzień
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ziaren kukurydzy
- 250 ml. mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta czerwonej papryki
- bułka tarta lub kaszka kukurydziana plus olej - do wysypania blaszki
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej czerwonej słodkiej papryki
- 2 łyżki parmezanu
Sposób przygotowania/kroki
Formę na muffiny natłuszczamy olejem i wysypujemy bułką tartą lub kaszką kukurydzianą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni C. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, pieprz i suchą paprykę mieszamy razem. W mniejszej miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem oraz oliwą. W mące robimy dołek, wlewamy rozrobione mleko z jajkiem, mieszamy, na końcu dodajemy kukurydzę. Napełniamy przygotowane foremki do 2/3 wysokości i posypujemy je startym parmezanem lub oscypkiem. Pieczemy 20-25 min. Podajemy z masełkiem czosnkowym lub do mięsa z grilla lub do zupy - krem - jak tylko chcemy.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu