KUKURYDZIANA ZUPA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- 275 g kukurydzy,
- 1,2 l bulionu drobiowego,
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej zmieszanej
- z 2 łyżeczkami wody,
- 250 g świeżego bądź mrożonego mięsa z krabów,
- 1 łyżka wina ryżowego shaoxing,
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru,
- 1 białko,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 stołowa łyżka sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu białego zmielonego,
- 1 łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania/kroki
W miseczce wymieszaj olej sezamowy i białko, po czym odstaw. Następnie w garnku zagotuj bulion, dodaj kukurydzę i gotuj ją około 5 minut. Po tym czasie wlej sos sojowy oraz wino, a potem dodaj imbir, mąkę z wodą, cukier, sól oraz pieprz i ponownie zagotuj. Dodaj mięso z krabów. Cały czas mieszając wlej olej zmieszany z białkiem. Podczas podawania udekoruj zupę posiekaną dymką.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu