You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
KRUSZONKA Z JABŁKAMI
recipe image KRUSZONKA Z JABŁKAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 20 dag mąki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • 5 jabłek,
  • 15 dag cukru,
  • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • sok z cytryny,
  • mielony cynamon,
  • cukier waniliowy,
  • sól,
  • tłuszcz do nasmarowania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Umyj i obierz jabłka. Następnie usuń z nich gniazda nasienne i drobno poszatkuj, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszaj z dwoma łyżkami cukru, szczyptą mielonego cynamonu oraz rodzynkami i orzechami. Wyłóż do natłuszczonej formy do zapiekania. Potem zimny tłuszcz posiekaj grubym nożem z mąką, dodaj resztę cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto, a następnie pokrusz je palcami i wysyp na jabłka tak, aby pozostały one przykryte. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i upiecz na złoty kolor.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.