KRUSZONKA Z JABŁKAMI
Składniki
- 20 dag mąki pszennej,
- 15 dag margaryny,
- 5 jabłek,
- 15 dag cukru,
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów,
- 1 łyżka rodzynek,
- sok z cytryny,
- mielony cynamon,
- cukier waniliowy,
- sól,
- tłuszcz do nasmarowania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Umyj i obierz jabłka. Następnie usuń z nich gniazda nasienne i drobno poszatkuj, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszaj z dwoma łyżkami cukru, szczyptą mielonego cynamonu oraz rodzynkami i orzechami. Wyłóż do natłuszczonej formy do zapiekania. Potem zimny tłuszcz posiekaj grubym nożem z mąką, dodaj resztę cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto, a następnie pokrusz je palcami i wysyp na jabłka tak, aby pozostały one przykryte. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i upiecz na złoty kolor.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu