You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
KOTLETY ZE ŚMIETANĄ
recipe image KOTLETY ZE ŚMIETANĄ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • 50 dag mięsa bez kości (wieprzowe, wołowe),
  • 3 strąki kolorowej papryki,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pół szklanki śmietany,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia), warzywna przyprawa do zup typu
  • vegeta,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • mielona papryka.
Sposób przygotowania/kroki
Natrzyj mięso sokiem z cytryny, papryką oraz solą, po czym zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce tłuszczu. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski i dodaj do cebuli, duś do miękkości. Przełóż do garnka. Mięso obtocz w mące, podsmaż ze wszystkich stron na reszcie tłuszczu, dodaj do cebuli i zalej wodą z dodatkiem szczypty przyprawy warzywnej, tak by płyn zaledwie przykrywał mięso. Duś do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby uzupełniaj płyn. Dodaj śmietanę i wymieszaj na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przed podaniem obficie posyp zieleniną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.