KOTLETY ZE ŚMIETANĄ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 50 dag mięsa bez kości (wieprzowe, wołowe),
- 3 strąki kolorowej papryki,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oliwy,
- pół szklanki śmietany,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia), warzywna przyprawa do zup typu
- vegeta,
- sok z cytryny,
- sól,
- mielona papryka.
Sposób przygotowania/kroki
Natrzyj mięso sokiem z cytryny, papryką oraz solą, po czym zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce tłuszczu. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski i dodaj do cebuli, duś do miękkości. Przełóż do garnka. Mięso obtocz w mące, podsmaż ze wszystkich stron na reszcie tłuszczu, dodaj do cebuli i zalej wodą z dodatkiem szczypty przyprawy warzywnej, tak by płyn zaledwie przykrywał mięso. Duś do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby uzupełniaj płyn. Dodaj śmietanę i wymieszaj na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przed podaniem obficie posyp zieleniną.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu