KOTLECIKI SOJOWE NA OSTRO
Składniki
- 2 szklanki soi,
- 1,5 pół szklanki tartej bułki,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- vegeta,
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, bazylia),
- sól, pieprz,
- tarta bułka do panierowania,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania/kroki
Soję zalać posoloną wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia odcedź, zalej świeżą osoloną wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości. Odcedź, ostudź i przepuść przez maszynkę. Następnie cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na trzech łyżkach tłuszczu. Potem czosnek zmiażdż. Zmieloną soję wymieszaj z cebulą, czosnkiem, bułką tartą i jajkami oraz zieleniną, dopraw do smaku solą, pieprzem i vegetą. Całość wyrób na jednolitą masę, uformuj niewielki bochenek i zawiń w folię spożywczą. Włóż 30 minut do lodówki. Teraz mokrymi rękami formuj małe kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron na złoty kolor.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu