KOLUMBIJSKA ZUPA ZIEMNIACZANA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
- 450 g ziemniaków irga, obranych i pokrojonych w kostkę,
- 450 g ziemniaków o czerwonej skórce, również obranych, pokrojonych,
- pół kg młodych ziemniaków oskrobanych i pokrojonych w grube plastry,
- 4 pojedyncze filety z kurczaka,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 4 kolby kukurydzy cukrowej, pokrojonej na 5 cm kawałki,
- pół łyżki suszonego tymianku,
- 1 litr mleka,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki posiekanej kolendry oraz natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- sól, pieprz.
- Dodatki:
- 250 ml kwaśnej śmietany,
- 2 dojrzałe awokado,
- 5 łyżek kaparów odlanych z zalewy.
Sposób przygotowania/kroki
W dużym garnku podsmaż cebulę na oleju, po czym dodaj tymianek i czosnek. Następnie zwiększ ogień, dodaj kurczaka i usmaż go na złoty kolor. Teraz całość zalej wodą oraz mlekiem, dodaj ziemniaki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i pod przykryciem gotuj przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij z zupy kawałki kurczaka i pokrój je na drobno. Do zupy dodaj kukurydzę i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj kurczaka z ziołami, gotuj chwilę i dopraw do smaku. Śmietanę i kapary podaj w oddzielnych miseczkach. Awokado obierz, pokrój w plastry i postaw na stole tak, by każdy mógł sobie położyć na talerz.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu