KOKOSOWE NALEŚNIKI
Składniki
- 100 g mąki ryżowej,
- 250 ml mleka kokosowego z puszki,
- 2 papaje,
- 75 g świeżego miąższu kokosowego,
- 2 stołowe łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżeczki oleju,
- cukier brązowy do posypania.
Sposób przygotowania/kroki
Zbierz 2 łyżki gęstej śmietany z mleka kokosowego, utrzyj na gładką masę i odstw. Weź tartkę i na dużych oczkach zetrzyj kokosowy miąższ. Podziel miąższ na dwie nierówne części. 50 gram miąższu zmiksuj z mąką ryżową, cukrem i dodawaj powoli resztę mleka, tak by powstało niezbyt gęste ciasto. Papaje obierz i przekrój wzdłuż owoca, usuń pestki. Miąższ papai pokrój na niewielkie kawałki. Patelnię do naleśników posmarój lekko olejem i smaż naleśniki rumieniąc je tylko z jednej strony. Stronę niezarumienioną posmaruj kokosową śmietanką i posyp cukre. Następnie złóż naleśniki i posyp je wiórkami kokosowymi i udekoruj je kawałkami papai.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu