KOKOSOWA BABKA
KOKOSOWA BABKA
Składniki
- niecałe 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 20 dag margaryny,
- 10 dag wiórków kokosowych,
- pół szklanki mleka,
- cukier waniliowy,
- 1 porcja proszku do pieczenia,
- sól,
- tłuszcz,
- tarta bułka.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i niewielką szczyptą soli. Następnie wiórki namocz w mleku. Potem margarynę utrzyj na krem, dodaj cukier i cukier waniliowy, a następnie nadal ucierając, dodawaj na zmianę po jednym jajku, jednej łyżce mąki z dodatkami i łyżce namoczonych wiórków, po czym wyrób na jednolite ciasto. Gdy już to zrobisz przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 60 minut. Upieczoną babkę dodatkowo polukruj.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu