You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
KOŁACZYKI
recipe image KOŁACZYKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
  • 6 żółtek z jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • 1 białko,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka śmietany 22%,
  • 3 dag drożdży,
  • 12 dag masła,
  • 3 łyżki rumu,
  • 2 łyżki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła do posmarowania blachy,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • 6 łyżek pokrojonej drobno skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 6 łyżek rodzynek,
  • szczypta szafranu,
  • szczypta soli.
Sposób przygotowania/kroki
Łyżkę rumu wymieszaj z szafranem, a resztą rumu zalej rodzynki i pozostaw na pół godziny, po czym odsącz je, nie wylewaj rumu. Posiekaj rodzynki i wymieszaj je ze skórką pomarańczową. Następnie utrzyj jajko z cukrem oraz szczyptą soli. Cały czas miksując dodaj roztopione, zimne masło, łyżkę rumu oraz żółtko przetarte przez sitko. Potem wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem, po czym dołącz śmietanę, utarte żółtka oraz mąkę. Do tego dodaj szfran i wyrabiaj dokładnie ciasto przez pół godziny. Po tym czasie przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie wysmaruj masłem blachę, a wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i ulep kulki o średnicy 5 centymetrów, delikatnie spłaszcz dłonią. W kulkach pośrodku zrób palcem dołek, do którego włóż skórkę pomarańczową i rodzynki. Tak przygotowane kołaczyki poukładaj na blasze, ich wierzch posmaruj roztopionym masłem oraz lekko ubitym białkiem i posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz przez pół godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.