KOŁACZYKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
- 6 żółtek z jajek ugotowanych na twardo,
- 1 surowe jajko,
- 1 białko,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka śmietany 22%,
- 3 dag drożdży,
- 12 dag masła,
- 3 łyżki rumu,
- 2 łyżki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła do posmarowania blachy,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- 6 łyżek pokrojonej drobno skórki pomarańczowej kandyzowanej,
- 6 łyżek rodzynek,
- szczypta szafranu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania/kroki
Łyżkę rumu wymieszaj z szafranem, a resztą rumu zalej rodzynki i pozostaw na pół godziny, po czym odsącz je, nie wylewaj rumu. Posiekaj rodzynki i wymieszaj je ze skórką pomarańczową. Następnie utrzyj jajko z cukrem oraz szczyptą soli. Cały czas miksując dodaj roztopione, zimne masło, łyżkę rumu oraz żółtko przetarte przez sitko. Potem wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem, po czym dołącz śmietanę, utarte żółtka oraz mąkę. Do tego dodaj szfran i wyrabiaj dokładnie ciasto przez pół godziny. Po tym czasie przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie wysmaruj masłem blachę, a wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i ulep kulki o średnicy 5 centymetrów, delikatnie spłaszcz dłonią. W kulkach pośrodku zrób palcem dołek, do którego włóż skórkę pomarańczową i rodzynki. Tak przygotowane kołaczyki poukładaj na blasze, ich wierzch posmaruj roztopionym masłem oraz lekko ubitym białkiem i posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz przez pół godziny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu