KLOPSIKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia domowa
Przepis na każdy dzień
- 40 dag mielonego mięsa drobiowe,
- 2 łyżki wytrawnego wina,
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- ćwierć łyżeczki mielonego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- garść posiekanej zieleniny (bazylia, szczypiorek, natka pietruszki),
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- pikantny sos pomidorowy np. keczup.
Sposób przygotowania/kroki
Czosnek przeciśnij przez praskę. Mięso wraz z dodatkami wymieszaj, dopraw do smaku i wyrób na jednolitą masę. Formuj malutkie kulki i smaż w głębokim tłuszczu, po czym dokładnie je odsącz z niego. Podawaj polane sosem pomidorowym z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu