KIESZONKI SERDELKOWE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 8 małych serdelków,
- 2 cebule,
- 1 kwaskowate jabłko,
- 10 dag żółtego sera,
- 10 dag suszonych moreli,
- 1 kiszony ogórek (10 dag),
- musztarda,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania/kroki
Morele dzień wcześniej namocz w przegotowanej wodzie. Następnego dnia napęczniałe owoce dobrze odciśnij i pokrój w paseczki, ser w słupki. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny. Następnie ogórka pokrój w paseczki, cebule w kostkę. Potem serdelki podziel na cztery porcje, zdejmij osłonki i gęsto ponacinaj w poprzek. Przygotuj dość duże kwadraty z folii aluminiowej i lekko je natłuść. Na każdym ułóż porcję cebuli. Serdelki szpikuj morelami, serem, jabłkiem i ogórkiem, układaj na cebuli i posmaruj musztardą. Obok serdelków ułóż pozostałe owoce i ser. Każdą porcję dokładnie zawiń i włóż na ruszt nagrzanego piekarnika do 200 °C na 30 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu