You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
KIEŁBASA WOŁOWA
recipe image KIEŁBASA WOŁOWA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • - 2,5 kg wołowiny bez tłuszczu
  • - 800 g słoniny
  • - 10 ziarenek ziela angielskiego
  • - sól
  • - 5 g gożdzików
  • - 5 g pieprzu
  • - 3 listki laurowe
  • - jelita lub osłonki
Sposób przygotowania/kroki
Do drobno posiekanego mięsa i słoniny dodać zmiażdzone przyprawy. Mięso dobrze wyrobić, jelita napełnić bardzo ściśle wyrobioną masą. Zawiązać końce kiełbasy, po czym włożyć ją na 10 dni do solanki. Jeśli upłynie już ten czas, należy wyjąć kiełbasę z solanki, wytrzeć ją i suszyć przez 3 dni w przewiewnym miejscu. Następnie wędzić przez 4 dni w zimnym dymie.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.