KIEŁBASA SUROWA BIAŁA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- - 1 kg chudego mięsa wieprzowego
- - 3,5 kg tłustego mięsa wieprzowego
- - 500 g chudej wołowiny
- - 100 g soli
- - 50 g pieprzu i majeranku
- - 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania/kroki
Zmielić chudą wieprzowinę na maszynce z sitkiem o oczkach o średnicy 13 mm, a tłustą wieprzowinę zmielić maszynką z sitkiem o średnicy oczek 10 mm. Zmielić wołowinę sitkiem o oczkach o średnicy 2 mm i wyrobić z dodatkiem 0,2 litra wody z przyprawami. Dwa rodzaje wieprzowiny wymieszać, następnie dolać szklankę wody, mieszać do momentu aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Wyrobioną wołowinę należy wymieszać z wieprzowiną. Zrobiona masą należy wypełnić jelita.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu