You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
KEKS Z OWOCAMI
recipe image KEKS Z OWOCAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 puszka ananasa lub brzoskwini w zalewie,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • pół kostki margaryny,
  • 6 jajek,
  • 3 łyżki rumu,
  • pół szklanki rodzynek,
  • pół szklanki grubo posiekanych orzechów,
  • cukier waniliowy,
  • sól,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Owoce odsącz z zalewy, najlepiej pozostawiając na cedzaku na pół godziny. Następnie pokrój w niewielką kostkę, po czym rodzynki umyj i namocz w rumie lub w wodzie z dodatkiem aromatu, dokładnie odsącz i razem z owocami obtocz w mące. Potem masło utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym na krem, następnie dalej ucierając, dodaj po jednym żółtku i po łyżce pozostałą mąkę. Teraz białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą żółtkową oraz bakaliami. Całość przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksowej formy. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 50-60 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.