KEKS Z OWOCAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 puszka ananasa lub brzoskwini w zalewie,
- 3/4 szklanki cukru,
- pół kostki margaryny,
- 6 jajek,
- 3 łyżki rumu,
- pół szklanki rodzynek,
- pół szklanki grubo posiekanych orzechów,
- cukier waniliowy,
- sól,
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Owoce odsącz z zalewy, najlepiej pozostawiając na cedzaku na pół godziny. Następnie pokrój w niewielką kostkę, po czym rodzynki umyj i namocz w rumie lub w wodzie z dodatkiem aromatu, dokładnie odsącz i razem z owocami obtocz w mące. Potem masło utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym na krem, następnie dalej ucierając, dodaj po jednym żółtku i po łyżce pozostałą mąkę. Teraz białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą żółtkową oraz bakaliami. Całość przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksowej formy. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 50-60 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu