KEBAB PO EGIPSKU
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie afrykańskie
Przepis na każdy dzień
- pół kg mielonej wołowiny lub baraniny,
- cebula,
- 12 małych cebulek,
- jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka tymianku,
- 2 łyzki stołowe oliwy,
- 12 górnych części pieczarki,
- 1 papryka czerwona,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Na początku wymieszaj mięso z jajkiem, posiekanym drobno czosnkiem i cebulą, dopraw solą, i pieprzem. Z tak przygotowanego mięsa uformuj krokiety grubości 2 centymetrów i długości 5 centymetrów, po czym ponakładaj je na szpikulce do szaszłyka przegradzając cebulką, papryką i kapeluszem pieczarki. Całość posmaruj oliwą i usmaż na patelni bądź upiecz na ruszcie. Tak przygotowane kebaby możesz podawać z sosem jogurtowym.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu