KAWOWY PIERNIK
Składniki
- 3 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mocnej kawy,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka miodu,
- 1 torebka korzennej przyprawy do piernika,
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao,
- 3/4 szklanki stopionej margaryny lub oleju,
- garść posiekanych orzechów arachidowych,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- sól,
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę wymieszaj z sodą, kakao oraz przyprawą korzenną. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, a następnie dalej ucierając, dodawaj po łyżce miód, gorącą kawę, mąkę z dodatkami oraz tłuszcz i posiekane orzechy. Potem ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem. Całość przełóż do wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą podłużnej foremki i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika, po tym czasie zwiększ temperaturę do 220°C i piecz kolejne 40 minut. Piernik możesz polać czekoladową polewą lub lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu