KASZA W WARZYWACH
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 40 dag (4 torebki) kaszy perłowej lub mazurskiej,
- 20 dag kiełbasy,
- 20 dag pieczarek,
- 2 kiszone ogórki,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka margaryny,
- 1 cebula,
- pół puszki koncentratu pomidorowego,
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, tymianek),
- warzywna przyprawa typu vegeta,
- sól, pieprz,
- tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Kaszę ugotuj na sypko w wodzie z dodatkiem łyżeczki vegety, dokładnie odsącz i wymieszaj z łyżką oliwy. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na pozostałej oliwie. Następnie pieczarki oczyść i drobno poszatkuj, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut, następnie dodaj do cebuli i uduś. Potem kiełbasę obierz z osłonek i pokrój w kostkę. Ogórki obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do pieczarek razem z koncentratem pomidorowym rozrobionym w kilku łyżkach wody. Duś przez pięć minut, stale mieszając, wymieszaj z kaszą oraz zieleniną. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy i posyp wiórkami zimnej margaryny. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30-40 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu