KARP W GALARECIE
Składniki
- 1,5 kg karpia,
- 1 włoszczyzna,
- 2 kostki rosołowe,
- 3 łyżki żelatyny,
- 2 listki laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka octu (3%),
- 2 białka,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Spraw karpia i pokrój go na porcje. następnie z rybiej głowy, włoszczyzny oraz przypraw ugotuj wywar, na koniec posól. Do przecedzonego i ostudzonego wywaru włóż kawałki karpia, gotuj na niewielkim ogniu około pół godziny, uważając, by nie rozgotować ryby. Po tym czasie wyjmij rybę, wybierz większe ości, ułóż na półmisku. Potem namocz żelatynę w wodzie. Zimny wywar wlej do naczynia, dodaj ocet, białka, rozpuszczoną żelatynę, ubij mocno. Teraz zagotuj, odstaw na bok, by galaretka się sklarowała. Przecedź przez gęste sito lub płótno. Zalej rybę na półmisku.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu