KARCZEK W MARYNACIE
Składniki
- 1kg karczku
- olej lub oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania/kroki
Karczek pokroić na plastry tak jak na kotlety, przygotować marynatę mieszając olej ok. 1 szklanki z ulubionymi przyprawami (np. zioła, ostra papryka, sól, pieprz, odrobina czosnku - może być to gotowa marynata, wtedy należy ją przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu). Czosnku wystarczą 2 – 3 większe wyciśnięte ząbki. Większa ilość czosnku może spowodować „dominację” aromatu czosnkowego nad innymi przyprawami. Przygotowaną marynatą zalać mięso tak, żeby każdy kawałek został w niej obtoczony (uwaga! Mięso nie powinno pływać w marynacie, powinno jedynie być w niej obtoczone) Tak przygotowany karczek wstawić na noc do lodówki, aby mięso przesiąkło zapachem i smakiem przypraw. Piec aż do zrumienienia się mięsa, czyli przez ok. 30 – 40 minut w zależności od grubości plastrów.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu