KAPUŚCIANA ZAPIEKANKA
Składniki
- 1 kg kapusty,
- 50 dag sera twarogowego,
- 1 szklanka gęstej śmietany,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- warzywna przyprawa typu vegeta,
- posiekana zielenina: koper, natka pietruszki, szczypior,
- 3 łyżki oliwy,
- tłuszcz do formy,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania/kroki
Cebulę pokrój w kostkę, po czym podsmaż na tłuszczu. Potem kapustę drobno poszatkuj, dodaj do cebuli podlej trzema łyżkami wody ze szczyptą vegety i duś do miękkości, dość często mieszając. Następnie ser przepuść dwukrotnie przez maszynkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj z kapustą. Teraz przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Następnie śmietanę ubij z jajkami, solą, pieprzem oraz przyprawą. Zalej zapiekankę i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20-30 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu