You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
KABANOSY
recipe image KABANOSY
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • - 2 kg rostbefu lub antrykotu końskiego
  • - 1 kg udźca końskiego
  • - 1 kg karkówki wieprzowej
  • - 1 kg słoniny
  • - 120 g soli
  • - 5 g saletry
  • - 7 g pieprzu
  • - 5 g papryki
  • - bardzo cienkie jelita
Sposób przygotowania/kroki
Słoninę oraz rostbef należy przemielić przez maszynkę o średnich oczkach, pozostałe mięso przemielic na najmniejszych oczkach. Przyprawy utłoczyć w moździeżu. Wszystko należy wymiesząc z saletrą, solą oraz przyprawami utłoczonymi. Przenieść w chłodne miejsce na 5 dni. Jeśli już upłynie ten czas należy wypełnic jelita masą, nakłuć je po czym wędzić 1,5 godziny gorącym dymem, aż do momentu gdy będą brązowe. Podpiec kabanosy w dymie o temperaturze 90 st.C przez ostatnie 25 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.