KABANOSY
Składniki
- - 2 kg rostbefu lub antrykotu końskiego
- - 1 kg udźca końskiego
- - 1 kg karkówki wieprzowej
- - 1 kg słoniny
- - 120 g soli
- - 5 g saletry
- - 7 g pieprzu
- - 5 g papryki
- - bardzo cienkie jelita
Sposób przygotowania/kroki
Słoninę oraz rostbef należy przemielić przez maszynkę o średnich oczkach, pozostałe mięso przemielic na najmniejszych oczkach. Przyprawy utłoczyć w moździeżu. Wszystko należy wymiesząc z saletrą, solą oraz przyprawami utłoczonymi. Przenieść w chłodne miejsce na 5 dni. Jeśli już upłynie ten czas należy wypełnic jelita masą, nakłuć je po czym wędzić 1,5 godziny gorącym dymem, aż do momentu gdy będą brązowe. Podpiec kabanosy w dymie o temperaturze 90 st.C przez ostatnie 25 minut.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu