JABŁKOWO - BUDYNIOWY
Składniki
- 20 dag biszkoptów,
- 4 jabłka,
- 2 szklanki mleka,
- 1 budyń śmietankowy z torebki, przygotowany według przepisu,
- mielony cynamon,
- garść wiórków kokosowych.
- sól,
Sposób przygotowania/kroki
Pokrusz biszkopty i wyłóż nimi formę lub tortownicę, którą wcześniej wyłóż folią aluminiową. Następnie obierz jabłka i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wrzuć je do garnka i podlać 3 łyżkami ciepłej wody, po czym rozgotuj na małym ogniu, podczas gotowania często mieszaj. Potem przetrzyj je przez sito i wymieszaj z cukrem i szczyptą cynamonu, po czym odparuj na niewielkim ogniu. Tak przygotowanym ciepłym przecierem jabłkowym zalej biszkopty, a gdy lekko ostygnie, wyłóż na wierzch ciepły budyń i posyp wiórkami kokosowymi. Zanim podasz ciasto powinno być dobrze schłodzone.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu