You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
JABŁECZNIK Z MORELAMI
recipe image JABŁECZNIK Z MORELAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
  • 1 kg jabłek,
  • 50 dag mąki pszennej,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 1 torebka proszku do pieczenia,
  • kilka suszonych moreli,
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny,
  • 5 łyżek brandy,
  • cynamon,
  • tarta bułka,
  • tłuszcz do nasmarowania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Morele umyj i pokrój w cienkie paseczki. Potem obierz i zetrzyj na tarce z dużymi otworami jabłka i natychmiast skrop je sokiem z cytryny i brandy, dobrze wymieszaj, posyp cukrem i odstaw na pół godziny. Następnie mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem, po czym dodaj skórkę z cytryny, morele oraz jabłka, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około godzinę.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.