JABŁECZNIK Z MORELAMI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 1 kg jabłek,
- 50 dag mąki pszennej,
- 15 dag cukru pudru,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- kilka suszonych moreli,
- sok i skórka otarta z 1 cytryny,
- 5 łyżek brandy,
- cynamon,
- tarta bułka,
- tłuszcz do nasmarowania formy.
Sposób przygotowania/kroki
Morele umyj i pokrój w cienkie paseczki. Potem obierz i zetrzyj na tarce z dużymi otworami jabłka i natychmiast skrop je sokiem z cytryny i brandy, dobrze wymieszaj, posyp cukrem i odstaw na pół godziny. Następnie mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem, po czym dodaj skórkę z cytryny, morele oraz jabłka, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około godzinę.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu