HOMOGENIZOWANA BABKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Słodkości
- 25 dag mąki pszennej,
- 15 dag margaryny,
- 20 dag cukru,
- 25 dag homogenizowanego serka waniliowego,
- 3 jajka,
- 1 torebka kisielu cytrynowego bez cukru, sok i skórka otarta z połowy cytryny,
- cukier waniliowy,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól, tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania/kroki
Mąkę przesiej z kisielem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Jajka utrzyj z cukrem, a następnie, stale ucierając, dodawaj po łyżce margarynę o temperaturze pokojowej, mąkę z dodatkami oraz serek. Na koniec dodaj sok i skórkę z cytryny, wszystko zmiksuj. Teraz ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 50 minut. Gotową babkę posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu