HOLENDERSKIE CIASTECZKA
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Słodkości
- 3 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki brązowego cukru,
- 2/3 szklanki margaryny bądź masła,
- szczypta proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sproszkowaych, wymieszanych przypraw:
- imbir,
- anyżek,
- ziele angielskie,
- goździki,
- kolendra, kardamon, sól,
- gałaka muszkatołowa,
- pół szklanki migdałów przekrojonych na pół i spażonych (kilka zostaw do dekoracji).
Sposób przygotowania/kroki
Dodaj do siebie wszystkie składniki i zagnieć je na miękkie ciasto. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na 6 milimetrów grubości, po czym używając dowolnych foremek, powycinaj ciastka. W między czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw ciastka na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz około 25 minut, aż nabiorą koloru ciemnobrązowego.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu