HAMBURGERY Z WOŁOWINY
Składniki
- ˝ kg. zmielonej wołowiny
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany
- przyprawy (sól, pieprz)
- olej do smarowania
- bułki hamburgerowe
- masło
- kilka liści sałaty
- cebula
- plastry żółtego sera
- ketchup
- warzywa (pomidor, ogórek)
Sposób przygotowania/kroki
Zmielone mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz śmietaną. Następnie uformować cztery kotlety i nasmarować je z wierzchu olejem. Grillować przez ok. 5 minut z każdej strony. Można piec dłużej, jeżeli mięsa ma być bardziej wypieczone.
Bułki przekroić na pół posmarować masłem i ułożyć środkiem na grillu. Ser można lekko podgrillować, ale tak, żeby nie rozpuścił się całkowicie, gdyż nie będzie można go zdjąć. Na podrumienionych bułkach ułożyć liść sałaty na to kotlet wołowy, ser żółty, pomidor, ogórek, polać ketchupem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu