You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
HAFIRA (ZUPA Z KURCZAKA I CIECIERZYCY)
recipe image HAFIRA (ZUPA Z KURCZAKA I CIECIERZYCY)
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
  • 25 dag mięsa kurczaka bez skóry
  • 10 dag ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie)
  • 1 cebula
  • 1.5-2 l wody
  • 5 dag masła
  • 8 łyżek posiekanej natki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 lekko ubite jajka
  • sok z 1 cytryny
  • 10 dag dokładnie wypłukanego długoziarnistego ryżu
Sposób przygotowania/kroki
Masło roztopić w garnku. Włożyć kurczaka, odsączoną ciecierzycę i posiekaną cebulę, doprawić solą, pieprzem, szafranem i cynamonem. Smażyć przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając. Następnie wlać wodę i zagotować. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. godziny (aż do miękkości ciecierzycy). Wsypać ryż i gotować jeszcze przez 15-20 minut. Dodać mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody, szybko doprowadź do wrzenia, stale mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta, należy dodać trochę wody lub bulionu. Następnie zupę należy zdjąć z ognia i dodać roztrzepane jajka, energicznie mieszając. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.