HAFIRA (ZUPA Z KURCZAKA I CIECIERZYCY)
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie azjatyckie
Przepis na każdy dzień
- 25 dag mięsa kurczaka bez skóry
- 10 dag ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie)
- 1 cebula
- 1.5-2 l wody
- 5 dag masła
- 8 łyżek posiekanej natki
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 2 łyżki mąki
- 2 lekko ubite jajka
- sok z 1 cytryny
- 10 dag dokładnie wypłukanego długoziarnistego ryżu
Sposób przygotowania/kroki
Masło roztopić w garnku. Włożyć kurczaka, odsączoną ciecierzycę i posiekaną cebulę, doprawić solą, pieprzem, szafranem i cynamonem. Smażyć przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając. Następnie wlać wodę i zagotować. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. godziny (aż do miękkości ciecierzycy). Wsypać ryż i gotować jeszcze przez 15-20 minut. Dodać mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody, szybko doprowadź do wrzenia, stale mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta, należy dodać trochę wody lub bulionu. Następnie zupę należy zdjąć z ognia i dodać roztrzepane jajka, energicznie mieszając. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu