You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
GUACAMOLE
recipe image GUACAMOLE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
  • Składniki
  • 1-2 awokado(dojrzałe)
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte
  • odrobina tabasco (kilka kropli, według uznania)
  • sok z limonki (ewentualnie cytryny)
  • przyprawy (sól, pieprz)
Sposób przygotowania/kroki
Awokado przekroić na pół i wyjąć łyżeczką miąższ. Wyłożyć do miseczki dodać resztę składników, całość rozgnieść i wymieszać, tak aby uzyskać jednolitą konsystencje, doprawić. Ciekawostka: Aby wybrać dojrzałe i dobre awokado należy sprawdzić, czy owoc ma ogonek, jeżeli końcówka ogonka została wyrwana i pozostała sama skórka to owoc w środku może być zepsuty. Owoc nacinamy wzdłuż i lekko przekręcając oddzielamy połówki. Owoc szybko ciemnieje, aby tego uniknąć należy go skropić sokiem z cytryny. Z kolei jeżeli potrzebna nam jest jedna połówka, to z drugiej nie wyjmując pestki sprawimy, że owoc nie ściemnieje i zachowa świeżość do następnego dnia. Miąższ wyjmujemy łyżeczką oddzielając od skórki.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.