GUACAMOLE
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
- Składniki
- 1-2 awokado(dojrzałe)
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- odrobina tabasco (kilka kropli, według uznania)
- sok z limonki (ewentualnie cytryny)
- przyprawy (sól, pieprz)
Sposób przygotowania/kroki
Awokado przekroić na pół i wyjąć łyżeczką miąższ. Wyłożyć do miseczki dodać resztę składników, całość rozgnieść i wymieszać, tak aby uzyskać jednolitą konsystencje, doprawić.
Ciekawostka:
Aby wybrać dojrzałe i dobre awokado należy sprawdzić, czy owoc ma ogonek, jeżeli końcówka ogonka została wyrwana i pozostała sama skórka to owoc w środku może być zepsuty. Owoc nacinamy wzdłuż i lekko przekręcając oddzielamy połówki. Owoc szybko ciemnieje, aby tego uniknąć należy go skropić sokiem z cytryny. Z kolei jeżeli potrzebna nam jest jedna połówka, to z drugiej nie wyjmując pestki sprawimy, że owoc nie ściemnieje i zachowa świeżość do następnego dnia. Miąższ wyjmujemy łyżeczką oddzielając od skórki.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu