You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
GRZYBY ZE ŚMIETANĄ
recipe image GRZYBY ZE ŚMIETANĄ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnia europejska
Przepis na każdy dzień
  • 800 g grzybów: borowiki, pieczarki, kurki,
  • 150 g słodkiej śmietany,
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany,
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • 2 szalotki,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pieprz, sól.
Sposób przygotowania/kroki
Na początek oczyść grzyby, potem większe z nich poprzekrajaj na połowę, a borowiki i pieczarki dodatkowo pokrój w plasterki. Obie szalotki drobno posiekaj. Nastepnie rozgrzej olej na patelni i przez 1 minutę podsmaż dokładnie kurki, po czym je wyjmij i obsmaż pieczarki z borowikami. Gdy już to zrobisz ponownie dodaj kurki. Wszystkie grzyby oprósz mąką, dopraw solą, pieprzem oraz skórką z cytryny. Do tego dodaj słodką śmietanę i gotuj około 10 minut tak, by całość uzyskała gęstą konsystencję. Następnie posiekaj drobno natkę pietruszki, którą wymieszaj z kwaśną śmietaną. Na koniec dodaj do grzybów i jeszcze raz dopraw pieprzem oraz solą.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.