GRZYBY Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Fast food
Przepis na każdy dzień
- 50 dag mieszanych grzybów (mogą być pieczarki albo boczniaki),
- 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 2 cebule,
- 3/4 szklanki dobrej gęstej śmietany,
- 5 łyżek oleju,
- 2 listki laurowe,
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,
- garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki, koperek, szczypiorek),
- garść tartej bułki,
- sok z 1 cytryny,
- tłuszcz do nasmarowania formy,
- sól.
Sposób przygotowania/kroki
Pokrój drobno cebulę, po czym podsmaż na 3 łyżkach oleju. Następnie oczyść grzyby, poszatkuj je i skrop sokiem z cytryny i dodaj do cebuli razem z przyprawami. Tak przygotowane składniki wrzuć do rondelka i duś pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Następnie śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do grzybów, po czym podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając do chwili, gdy sos zgęstnieje. Potem obierz i pokrój na talarki ziemniaki, wymieszaj z odrobiną oleju i oprósz solą. W wysmarowanej tłuszczem formie warstwami układaj ziemniaki i grzyby, posypując zieleniną. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Całość posyp bułką tartą i polej pozostałym tłuszczem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 40-45 minut. Najlepiej podawaj z pieczywem i pokrojonym w talarki kiszonym ogórkiem.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu