You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
GRUSZKI Z IMBIREM
recipe image GRUSZKI I IMBIREM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • - 2 kg gruszek twardych i mało dojrzałych
  • - goździki
  • - 750 ml (3 szklanki) octu winnego białego
  • - 750 ml wody
  • - 50 dag cukru
  • - 5 dag korzenia imbiru świeżego
  • - kawałek laski cynamonu (ok. 10 cm)
  • - skórka z cytryny pokrojona w cieniutkie paski
  • - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
Sposób przygotowania/kroki
Obrać gruszki, przepołowić na pół, pozbyć się z nich gniazd nasiennych. Imbir obrać i pokroić na cienkie paski. Przygotować zalewę. Do rondla wlać wodę i ocet, dodać skórkę z cytryny, imbir, cynamon, cukier oraz gałkę. Zagotować, po czym zestawić z ognia. Połówki gruszek należy nafaszerować goździkami, następnie umieścić w zalewie, nakryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut.Owoce przełożyć do gorących słoików. Zalewę należy gotować kolejne 15 minut, po czym gorącą zalać gruszki w słoikach, tak aby zalewa dokładnie wszystkie zakrywała. Przed zamknięciem słoików, zakrętki należy przetrzeć od wewnątrz wódką lub spirytusem. Dokładnie zakręcić słoiki. Ostudzić pod kocem .
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.