GRUSZKI Z IMBIREM
Składniki
- - 2 kg gruszek twardych i mało dojrzałych
- - goździki
- - 750 ml (3 szklanki) octu winnego białego
- - 750 ml wody
- - 50 dag cukru
- - 5 dag korzenia imbiru świeżego
- - kawałek laski cynamonu (ok. 10 cm)
- - skórka z cytryny pokrojona w cieniutkie paski
- - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
Sposób przygotowania/kroki
Obrać gruszki, przepołowić na pół, pozbyć się z nich gniazd nasiennych. Imbir obrać i pokroić na cienkie paski. Przygotować zalewę. Do rondla wlać wodę i ocet, dodać skórkę z cytryny, imbir, cynamon, cukier oraz gałkę. Zagotować, po czym zestawić z ognia. Połówki gruszek należy nafaszerować goździkami, następnie umieścić w zalewie, nakryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut.Owoce przełożyć do gorących słoików. Zalewę należy gotować kolejne 15 minut, po czym gorącą zalać gruszki w słoikach, tak aby zalewa dokładnie wszystkie zakrywała. Przed zamknięciem słoików, zakrętki należy przetrzeć od wewnątrz wódką lub spirytusem. Dokładnie zakręcić słoiki. Ostudzić pod kocem .
Uwagi, oceny i recenzje przepisu