GRUSZKI KANDYZOWANE 2
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 1 kg jędrnych gruszek,
- 1 kg cukru,
- 2 szklanki źródlanej wody,
- 3 łyżki miodu,
- 1 kieliszek rumu,
- pół szklanki orzechów włoskich podzielonych na połówki,
- skórka i sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania/kroki
Umyj dokładnie gruszki, po czym, cienko obierz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Następnie od razu skrop obficie sokiem z cytryny i rumu. W garnku z nierdzewnej stali przygotuj gęsty syrop z wody, cukru oraz miodu. Potem delikatnie włóż gruszki do sosu i smaż na niewielkim ogniu około pół godziny. Po tym czasie zdejmij z ognia i zostaw w ciepłym miejscu na noc. Następnego dnia konfitury ponownie zagotuj na niewielkim ogniu i smaż do chwili, gdy owoce staną się przezroczyste. Gotowe gruszki wyjmij z syropu i ułóż na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstaw do letniego piekarnika i susz około godziny, po czym zgaś płomień i pozostaw gruszki na noc. Następnego dnia owoce zamocz w syropie i jeszcze raz, włóż do ciepłego piekarnika. Kiedy gruszki z wierzchu wyschną, ale pozostaną± miękkie w środku, przełóż je do wyparzonych słoików i zamknij wygotowanymi pokrywkami. Pozostały syrop zagotuj, włóż orzechy i smaż na małym ogniu, dopóki nie staną się przezroczyste. Przełóż do wyparzonego słoika i dokładnie zamknij. Takie gruszki podaje się na specjalne okazje. Układa się je na talerzu i do środka każdej połówki wkłada połówkę orzecha.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu