GRILLOWANE WARZYWA ZAWIJANE W TORTILLAS
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Kuchnie amerykańskie
Przepis na każdy dzień
- 8 placków tortillas
- 2 łyżki oliwy
- 2 bakłażany
- 2 małe żółte cukinie
- 8 małych pomidorów
- czerwona papryka
- zielona papryka
- Marynata
- 1/3 szkl. oliwyz oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- Sos
- 50g fety
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- parę listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania/kroki
Wymieszać i roztrzepać widelcem wszystkie składniki marynaty, jeśli lubisz, dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Umyć i pokroić warzywa w kostkę o boku 2,5 cm. Pomidory pokroić wzdłuż na ćwiartki i wybierać z nich nasiona. Wrzucić warzywa do miski, zalać marynatą, wymieszać i odstawić na 20 minut. Na metalowe ruszty nabijać po kolei kawałki różnych warzyw. Piec co najmniej 10 cm nad żarem przez 15 minut, aż warzywa będą złoto brązowe i miękkie. Co jakiś czas obracać. Możesz do nabijania użyć drewnianych patyczków do szaszłyków, musisz je jednak potrzymać parę godzin w wodzie, aby nie zapaliły się na grillu. Posmarować placki z obu stron niewielką ilością oliwy z oliwek, przypiec na grillu z obu stron po kilkanaście sekund. Formować z placków rożki, wkładać do nich dużą ilość warzyw ściągniętych z rusztu. Jogurt wymieszać z fetą na gładką masę, dodać posiekaną drobno bazylię i posypać po wierzchu papryką. Po awać każde tortillas razem z łyżką sosu na wierzchu. Warzywa z grilla można też podać np. z indyjskimi czapat, czy izraelskimi pit tarni, lub w kawałku wydrążonej, opieczonej na grillu bagietki.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu