You are here::
 
 

Email this recipe
Print this recipe
GRILLOWANE PIECZARKI Z NATKĄ PIETRUSZKI
recipe image GRILLOWANE PIECZARKI Z NATKĄ PIETRUSZKI
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
  • 8 dużych, płaskich pieczarek
  • mały pęczek świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • ocet winny
  • 2 świeże papryczki chilli
  • świeża natka pietruszki
  • cytryna
Sposób przygotowania/kroki
Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki, żeby kapelusze były dość płaskie. Ułożyć je na rozgrzanej grillowej patelni blaszkami do dołu. Zmiażdżyć w moździerzu mały pęczek tymianku ze szczyptą soli, aż miękkie listki odpadną od łodyg i powstanie pędzelek, którym można później smarować grzyby. Dodać do utartego tymianku około pięciu łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia, dwie łyżki octu winnego, trochę soli i pieprzu, wymieszać i posmarować marynatą pieczarki za pomocą tymiankowego pędzelka. Odwrócić kapelusze i posmarować z drugiej strony. Powtórzyć tę czynność trzy – cztery razy. W tym samym czasie posiekać natkę z łodyżkami i papryczki chilli, a kiedy grzyby są gotowe przełożyć je na talerz, posypać natką i chilli oraz łyżką świeżo startej skórki z cytryny. Skropić wszystko sokiem cytrynowym i obficie polać oliwą.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu
 
 
 
 

Logowanie



Załóż konto w serwisie, oceniaj przepisy, dodawaj nowe.