GRILLOWANE PIECZARKI Z NATKĄ PIETRUSZKI
Składniki
- 8 dużych, płaskich pieczarek
- mały pęczek świeżego tymianku
- sól, pieprz
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- ocet winny
- 2 świeże papryczki chilli
- świeża natka pietruszki
- cytryna
Sposób przygotowania/kroki
Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki, żeby kapelusze były dość płaskie. Ułożyć je na rozgrzanej grillowej patelni blaszkami do dołu. Zmiażdżyć w moździerzu mały pęczek tymianku ze szczyptą soli, aż miękkie listki odpadną od łodyg i powstanie pędzelek, którym można później smarować grzyby. Dodać do utartego tymianku około pięciu łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia, dwie łyżki octu winnego, trochę soli i pieprzu, wymieszać i posmarować marynatą pieczarki za pomocą tymiankowego pędzelka. Odwrócić kapelusze i posmarować z drugiej strony. Powtórzyć tę czynność trzy – cztery razy. W tym samym czasie posiekać natkę z łodyżkami i papryczki chilli, a kiedy grzyby są gotowe przełożyć je na talerz, posypać natką i chilli oraz łyżką świeżo startej skórki z cytryny. Skropić wszystko sokiem cytrynowym i obficie polać oliwą.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu