GRILLOWANE MIĘSNE KULKI Z DIPEM JOGURTOWYM
Składniki
W skrócie
Główne składniki
Trudność
Przepis na każdy dzień
- 50 dag mięsa mielonego
- kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 2 łyżki musztardy
- ˝ pęczka mięty
- ok. 5 łyżek oleju
- ok. 3 łyżek mąki
- Dip jogurtowy
- Składniki
- Jogurt naturalny ok. 250 ml.
- 3 łyżki serka homogenizowanego
- ˝ ogórka
- Pomidor
- ˝ pęczka mięty
- Sok i skórka z ˝ cytryny
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy (sól, pieprz)
Sposób przygotowania/kroki
Kajzerkę namoczyć w mleko, następnie odcisnąć. Mięte posiekać. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, miętą, musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować nieduże kulki, obtoczyć w mące i posmarować wierzch olejem. Piec na tacce do grillowania przez ok. 20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kulek mięsnych).
W celu przygotowania dipu należy obrać ogórek, i pokroić w drobną kostkę podobnie jak pomidora. Mięte i czosnek drobno posiekać. Wymieszać jogurt z serkiem homogenizowanym, ogórkiem, pomidorem, miętą i czosnkiem. Przyprawić sokiem z cytryny, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Kulki mięsne podawać z dipem dekorując liściem sałaty i świeżą miętą.
Uwagi, oceny i recenzje przepisu